Crowdfunding

In een periode dat er erg kritisch wordt gekeken naar subsidies, is het verstandig om zelf als organisatie ook actief bezig te zijn met fondenwerving. crowdfunding is een van de middelen die voor uw organisatie wellicht geschikt is

Crowdfunding houdt in dat vele kleine investeerders een bedrag investeren in een doel waarbij zij zich betrokken voelen. De belanghebbenden geven allemaal een relatief klein geldbedrag, wat bij elkaar optelt tot één grote investering, waarmee het doel verwezenlijkt kan worden.
Crowdfunding betekent letterlijk: financiering door de menigte. Het is een verzamelnaam voor allerlei initiatieven waarbij één partij geld probeert te krijgen van verschillende kleine partijen.
De financiering kan bedoeld zijn voor een project, een organisatie of de opstart van een bedrijf. Vaak gaat de oproep tot financiering via social media en websites. Donateurs kunnen geld geven, maar geld kan ook worden geleend of geïnvesteerd.
Doordat organisaties steeds meer te maken krijgen met afnemende subsidies begint ook bij verenigingen deze nieuwe vorm van geld vinden te leven. Vooral de verschillende manieren van doneren zijn favoriet.
Verenigingen vragen de “crowd” om een donatie. Als tegenprestatie geeft een vereniging iets terug. Dit kan zijn in de vorm van kaartjes, bijvoorbeeld van een theater of sportvereniging.
Bij het organiseren van een speciale gebeurtenis zoals een jubileum kan voor het schenken van een vooraf afgesproken bedrag het jubileumboek of de dvd voor een speciale prijs aangeboden worden.
Er zijn ook projecten gestart waarbij de vragende organisatie op hun website goed beschrijft waarvoor zij het geld willen gebruiken en welk budget er nodig is. Een duidelijke toelichting waar het bedrag voor wordt gebruikt en hoe het geld wordt besteed. In ruil daarvoor krijgen de donateurs een certificaat waarop staat dat zij dit project van deze organisatie
steunen.
Bovendien houdt de organisatie haar donateurs goed op de hoogte van de voortgang van het project door middel van nieuwsbrieven en berichten op de website. De kracht van crowdfunding is niet alleen het vinden van geld maar zeker ook de betrokkenheid van de achterban; zij zijn benieuwd hoe het verder gaat en zijn vaker bereid om bij volgende acties weer te helpen. Het is belangrijk om de crowdfunding-actie goed voor te bereiden en op te zetten. Landelijk wordt gewerkt aan een speciale crowdfunding website voor non-profit organisaties.

 

Inloggen

  1. Wachtwoord vergeten?

Surplus Welzijn - Locatie Moerdijk

Kasteelweg 1
4761 BN Zevenbergen

Openingstijden vrijwilligerscentrale:
Donderdag 13.00 - 16.00 uur  spreekuur in het gemeentehuis Zevenbergen

T. 0168-331357
E. vwc-moerdijk@surplus.nl.

Spreekuren OnS Moerdijk:
Woensdag 10.00 - 12.00 uur Fendertshof, Fijnaart

Donderdag 13.00-16.00 uur Gemeentehuis, Zevenbergen

www.ons-moerdijk.nl